Peulvruchten zaden
Peulvruchten zaden Bonenzaden
Een peul is een eiwitrijke vrucht die bestaat uit één vruchtblad en die bij rijpheid opengaat aan beide zijden. Peulen zijn het exclusieve kenmerk van de vlinderbloemenfamilie.
Alle leden van deze familie hebben peulen; buiten deze familie komen
peulen niet voor. De bekendste peulen zijn meerzadig, maar er bestaan
ook éénzadige peulen.
Over het algemeen wordt de term "peulvruchten" gebruikt voor de zaden uit peulen, zoals erwt, linze, tuinboon, etc. Sommige peulen worden in hun geheel gegeten, zoals peultjes en sperziebonen.
Verder hebben de vlinderbloemigen nog de eigenschap om zelf stikstof te produceren, de zogenaamde stikstofbolletjes aan hun wortels. Gebruik geen verse stalmest bij deze planten. De peulvruchten genoten bij de Romeinen een bijzondere status. Zo vernoemde de Romeinse familie Cicero zich naar de kikkererwt (cicer), terwijl de vooraanstaande families Fabius en Lentulus hun naam respectievelijk ontleenden aan de tuinboon (faba) en de linze (lens).