|
![]() |
Suikermais zaden
Suikermais zaden
Suikermaïs is een variatie van maïs die hoofdzakelijk voor de verse consumptie geteeld wordt. De korrels worden in het zogenaamde melkrijpe stadium geoogst. Het optimale oogststadium wordt bereikt als de kolfkwast donkerbruin verkleurd is, de korrels tot bijna bovenin de kolf warmgeel van kleur en nog niet ingedeukt zijn. Er kan onderscheid gemaakt worden in extra zoete en normaal zoete suikermaïs.
Normaal zoete suikermaïs heeft een vrij laag suikergehalte en wordt in Nederland weinig geteeld.
Extra zoete suikermaïs kan, doordat de omzetting van suiker naar zetmeel genetisch geblokkeerd is, wel tot 20% suiker bevatten en bezit daardoor maar weinig zetmeel. De genetische blokkade bij extra zoete maïs berust op het gen shrunken-2. Bij normaal zoete maïs is dat het sugary-1 gen. Beide genen zijn recessief. In snijmaïs komen deze beide genen dominant voor. In normale suikermaïs komt het shrunken-2 gen dominant voor en in extra zoete suikermaïs is het gen sugary-1 dominant aanwezig. Daarom mogen extra zoete maïs, normale suikermaïs en snijmaïs niet in elkaars buurt staan, omdat anders door de kruisbestuiving de blokkade van suiker naar zetmeel opgeheven wordt. Het zaad van extra zoete maïs is te herkennen aan de sterk verschrompelde (schrunken) korrels.
Voor de amateurtuinder zijn de rassen 'Tasty sweet' en 'Golden Bantam' te koop. Een veel voorkomend misverstand is dat men denkt dat deze suikermaïs genetisch gemodificeerd is. Dit is echter niet het geval. De oogst van de buitenteelt in Nederland begint eind juli en gaat door tot half oktober.