|
![]() |
Tuinkers zaden
Tuinkerszaad
Tuinkers kan worden gekweekt in aarde en op alles wat vocht vasthoudt, bijvoorbeeld op een prop watten, een lapje of een stukje keukenpapier.
Tuinkers kan in de buitenlucht worden gekweekt, maar onder glas
worden betere resultaten bereikt, aangezien de planten snel moeten
groeien.
Tuinkers doet het goed op alleen water. Bemesten beïnvloed het groeiproces positief. Tuinkers ontkiemt na een dag en kan zo'n 11 tot 14 dagen na het zaaien gegeten worden. De steeltjes zijn dan zo'n 5 à 8 cm lang.
Tuinkers wordt alleen vers gegeten omdat de plant gedroogd zijn smaak verliest. De groene steeltjes zijn rijk aan vitaminen en mineralen zoals calcium en ijzer. Tuinkers wordt net als andere kerssoorten en kiemgroente voornamelijk rauw gebruikt in salades en als garnering van broodjes en koude voorgerechten.
Tuinkers geeft wortelen een kruidachtige smaak.
Een traditioneel gerecht in Nederland is beschuit bestreken met boter, bestrooid met tuinkers en suiker. Soms wordt daarna voor extra smaak nog wat citroensap of kaneel toegevoegd.