Amberblokjes, raspen en geurbranders Iemand verrassen Zadengroet Levensechte beelden Dieren in de tuin Windspinners Metaalfiguren Meststoffen online Kweekbenodigdheden In weer en wind Kinderhoek: Leer, Doe & Beleef Sfeerverlichting Tape, lijmen en kitten: vast en zeker Roos van Jericho Tuinhaarden en vuurkorven Windgongen Watergeven Leisteen Plantkadootjes Aanbiedingen Tuingereedschappen Opruiming
Volg ons op..
onze vermelding op www.keurmerk.info
  • Home
  • |
  • Tips en informatie
  • |
  • Over Huis en Tuin Kado
  • |
  • Klantenservice
    • Bestellen
    • Betalen
    • Verzenden
    • Ruilen|Retourneren
    • Klachtenprocedure
  • |
  • Contact
Veilig betalen
Webshop keurmerk: dus betrouwbaar
Snelle levering
Wij leveren ook in Belgie, (
meer info
)
Hier is service nog gewoon

Alle prijzen zijn inclusief BTW en exclusief verzendkosten
  Zie tarieven bij verzenden of
klik hier.

Stuur eens een originele wenskaart met zaden: ZADENGROET
Alleen zadengroeten bestellen?
Hiervoor gelden extra lage verzendtarieven.
Meer info.
 
Bestel gemakkelijk, veilig en snel bij huisentuinkado.nl

















 

Even voorstellen: Erinaceus europaeus oftewel de egel.


De egel behoort tot de familie der Erinaceidae, oftewel de orde der insekteneters (insectivora). Er bestaan op de wereld ongeveer 15 verschillende soorten egels. Voorgangers van de huidige soort zijn tussen de 15 en 20 miljoen jaar op aarde.
Egels leven bij voorkeur in halfopen landschappen, ook in de buurt van mensen, zoals in parken en tuinen. Helaas loopt de egelstand de laatste jaren terug met als voornaamste oorzaken: autoverkeer, gebruik van slakkengif en "te opgeruimde” tuinen.


Egels zijn bekend om hun stekels op hun rug en kop. Als er gevaar dreigt rollen ze zich tot een stekelige bal. Dit oprollen doet hij door de spierkap als een zak over zijn lichaam samen te trekken, de pennen richten zich dan op. Zo wordt hij een stijve, stekelige bal en is er van kop en poten niets meer te zien. Tegen verkeer helpt dit echter niet. Veel egels worden het slachtoffer omdat ze zich oprollen als er een auto nadert. Een egel heeft ongeveer 6000 stekels van 1 á 2 cm lang. De snuit en het onderlijf zijn behaard.
Een gezonde, volgroeide egel weegt tussen de 800 en 1200 gram, is 20 tot 30 cm lang, heeft een natte neus en een staartje van 2 tot 3,5 cm. Er is geen verschil in grootte tussen een mannetje en een vrouwtje. Een egel kan slecht zien maar des te beter kan hij ruiken. Buiten de normale zintuigen heeft de egel net als bijv. slangen nog een zesde zintuig, nl. het orgaan van Jacobson. Dit extra zintuig ligt tussen het gehemelte en de neusholte, vlak voor de inwendige neusopening. Het is een blind eindigend buisje, dat met reukepitheel bekleed is. Met dit orgaan worden nieuwe luchtjes onderzocht. Eerst ruikt de egel aan de nieuwe geur, daarna komt er een flinke hoeveelheid schuimend speeksel vrij. Als de ervaring is verwerkt, spuugt de egel het speeksel op zijn rug, terwijl hij zich in de vreemdste bochten wringt. Dit doet hij om het orgaan weer schoon en klaar te maken voor nieuwe prikkels.

In Nederland is de egel een beschermde diersoort. De natuurlijke vijanden van de egel zijn grote roofvogels, de bunzing en ratten. Daarnaast worden ze wel gedood door honden en katten.

De egel is overwegend 's nachts actief. De dag brengen egels door verstopt in een nest van bladeren of op een andere donkere plek. In de winter houden ze een winterslaap. In ons land is dat van eind oktober tot eind maart of begin april. Sommige egels slapen het hele stuk door, terwijl andere egels in december af en toe de winterslaap onderbreken.


Voortplanting van de egel

Egels zijn na 9 tot 11 maanden geslachtsrijp. Mannetjes kunnen 's nachts soms wel 2 tot 3 kilometer lopen op zoek naar een vrouwtje.
De paartijd loopt, afhankelijk van het weer, van ca. mei tot september. Het vrouwtje zal het mannetje in eerste instantie afweren. Het vrouwtje maakt hierbij proestende en kuchende geluiden, die tot ver in de egelomtrek te horen zijn. Ze zal hem met de stekels te lijf gaan en rondjes lopen, tot ze in kringetjes langs elkaar lopen: de egel-carrousel. Uiteindelijk, na soms wel 2 dagen, komt het tot een paring. Het wijfje drukt zich tegen de grond en legt al haar stekels plat. Ze doet haar achterpootjes iets omhoog, waarna het mannetje haar beklimmen kan. Zo wordt de paring in enkele seconden voltrokken.
Samen betrekken ze de woning van het wijfje. Vóór de geboorte van de jongen jaagt het vrouwtje hem er weer uit. Zij doet dit om hem uit te schakelen als voedselconcurrent.
De jongen worden tussen mei en september geboren na een draagtijd van 35 dagen. Soms krijgt een vrouwtje 2 maal een nest. In mei of juni en in augustus of september. Meestal zijn het 5 tot 7 jongen.
Ze worden gezoogd door de moeder, die 10 tepels heeft. De jongen worden blind en doof geboren. Hun (witte) stekeltjes liggen in de door vocht gezwollen huid. Deze slinkt langzaam, zodat de ongeveer 100 stekels al na een dag te zien zijn. Na drie dagen groeien de grijs-bruine jeugdstekels uit.
Na ongeveer drie weken gaan de ogen en oren open. De egeltjes zijn nu behaard en hebben al ongeveer 2000 stekels.
In de 6e week vallen de eerste witte stekels weer uit.
Tegen het einde van de derde week verlaten ze af en toe het nest, later volgen ze de moeder en gaan ze ook voedsel zoeken. Rond deze tijd krijgen ze ook een melkgebit. Egels wisselen hun melkgebit na 2 tot 3 maanden voor een blijvend gebit. In de bovenkaak zitten 20 en in de onderkaak 16 tanden.
Na 6 weken moeten ze minimaal 300 gram wegen.
Als de jongen na bijna 2 à 3 maanden zelfstandig zijn, verdrijft de moeder ze.
De jongen blijven vaak bij elkaar, ook tijdens de winterslaap. Dit vergroot hun overlevingskansen.


De egel zijn leefgewoontes.

De natuurlijke leefomgeving van een egel is een bosrijk gebied. Ze kunnen zich daar goed verstoppen en nestmateriaal vinden. Tegenwoordig leven ze overal waar voedsel is en geschikte schuilplaatsen zijn. Het leefgebied van een mannetje is ongeveer 20-40 ha en dat van een vrouwtje 10-20 ha.
Ze vermijden vochtige gebieden en naaldbossen zonder onderhout. Daar is moeilijk een droge schuilplaats te vinden. Een aantal keer per nacht is de egel actief, hij slaapt ongeveer 18 uur. De egel is niet de hele nacht actief. Zijn eerste actieve periode bij het vallen van de avond duurt zo'n 3 uur. Rond middernacht en tegen de ochtend gaat hij telkens nog eens voor enkele uren op pad. Per nacht kan hij zo gemakkelijke enkele kilometers afleggen.
De egel is wakker in de lente, zomer en herfst. In de herfst slaat hij een vetvoorraad op, waardoor hij tijdens zijn winterslaap kan overleven. De egel is van nature een insecteneter. 's Winters kan hij niet of nauwelijks voedsel vinden. Al het extra voedsel dat hij in de herfst eet, wordt opgeslagen als vetreserve. Als het kouder wordt en de egel vet genoeg is –jonge egels vaak pas in december, oudere egels al eerder- (er is nu onvoldoende voedsel meer), zoekt de egel een beschut plekje voor de winterslaap. Dit kan een zelfgemaakt hol zijn, maar ook een holle boomstam, een konijnenhol ,onder oude stallen of heggen, een houtstapel, compost- of bladhoop maakt hij een nest van blad, takjes en ander materiaal. Als de schuilplaats hem bevalt, kan hij het jaren aanhouden om er overdag te slapen. Egels bekleden hun nest met bladeren: ze maken een bladerhoop, graven zich in en beginnen rond te draaien. Zo ontstaan er dicht op elkaar gepakte bladeren die de wanden van het nest vormen. Deze wanden kunnen wel 20 cm dik zijn. Lekker geïsoleerd en waterdicht.

Egels in winterslaap

In winterslaap gaan klinkt simpeler dan het is. De egel kruipt in het nest, rolt zich stijf op en gaat in winterslaap. Zo'n winterslaap is veel dieper dan een gewone slaap: Zijn lichaamstemperatuur daalt naarmate de omgeving kouder is, en kan van 38º dalen naar 4º. Zijn hartslag daalt van 100 tot 150 keer per minuut naar 20 keer per minuut. Zijn ademhaling gaat nog maar heel langzaam. Door alle energieverbruikers op een laag pitje te zetten, kan de egel het zonder eten of drinken wel een half jaar uithouden. De egel zal overigens zelden een half jaar achter elkaar slapen. Soms wordt hij tussendoor even wakker en eet wat. Daarna gaat hij opnieuw slapen.
In het begin van de winterslaap valt een egel tot 4 gram per dag af, later nog maar 1 - 2 gram.
Ziet U een egel midden in de winter overdag rondlopen, dan is er iets mis. Wilt U dan iemand van de egelopvang in uw omgeving bellen. In het voorjaar, als er voldoende voedsel is, komt de egel weer tevoorschijn en begint te eten. Hij moet dan weer op gewicht komen, want hij kan ongeveer 30% van zijn lichaamsgewicht kwijtgeraakt zijn. Egels in de natuur bereiken nog maar zelden de leeftijd van vier jaar.

 



 







Egel



































Dit beeldje

is te koop in

de webshop

Klik hier































































Dit beeldje

is te koop in

de webshop

Klik hier

 

Nuttig voor het milieu

Egels zijn nuttige dieren. Zij eten veel voor ons schadelijke insecten en slakken. Ook zijn zij grote opruimers van aas, weggegooid voedsel en fruit. Op regenwormen zijn zij dol. Het is in ons eigen belang egels te helpen in hun voortbestaan.
Egels ziet men niet dagelijks. Ook dit dier moet wijken voor stadsuitbreiding en wegenaanleg. Daarnaast zijn land- en tuinbouwgif, water en bodemverontreiniging oorzaak van ziekte en sterfte onder de egels. De toename van de verkeersdruk eist steeds meer slachtoffers. Het aantal egels gaat achteruit. Daarom staat de egel op de lijst van beschermde dieren in de Natuurbeschermingswet. Het is dus verboden een egel te verstoten, te doden of mee naar huis te nemen.


Vrij rondlopende egels

Egels worden vaak 's avonds rondscharrelend in de tuin gezien, waar hij een welkome gast is omdat hij de voor ons schadelijke dieren eet: slakken, rupsen, larven, kevers, jonge muizen en aas. Ook eet hij wel mieren, wormen, pissebedden, spinnen, kikkers, padden en soms zelfs bijen en wespen.

Belangrijk voedsel voor de egel (in volgorde van voedingswaarde):


  •  Kevers en hun larven
  •  Rupsen,Regenwormen
  • Slakken
  • Muggen en vliegen
  • Duizendpoten en Oorwurmen.
  • Soms ook eieren, kuikens, kikkers en aas.


Egels maken een hoop herrie onder het eten. Ze smakken en snuiven er op los.
Bij woede gilt een egel. Luid snuffelen en sissen zijn geluiden die hij bij opwinding maakt. Doordringende angst- of pijnkreten klinken als het krassen van een ijzerzaag. Egelbabies tsjilpen als vogels als ze honger hebben of als ze hun moeder zoeken.


Bijvoeren

Er is geen enkel bezwaar tegen om egels te voeren, als het maar bijvoeren is.
Als er in oktober al nachtvorst is, zullen veel eerstejaarsegels moeite hebben om voldoende vetreserves op te bouwen voor de winterslaap. Vooral voor hen is het erg aan te bevelen om ze bij te voeren.
Geef kattenbrokjes uit blik, kattenbrokken, meelwormen, gekookt ei en fruit. Geef water te drinken, nooit melk.
Zet het eten onder een omgekeerd kistje met een klein gat er in, zodat de katten er niet bij kunnen.
NB: Egels die worden bijgevoerd gaan wel later in winterslaap. Dat is geen bezwaar voor egels.


Gevaren voor egels

  • Egels hebben weinig natuurlijke vijanden. Maar roofvogels en grote uilen hebben maling aan hun stekels. Met hun grote klauwen en hun harde snavel trekken ze hem in stukken. Dassen, bunzingen, wilde zwijnen en vossen maken zieke of gewonde egels buit.
    Inwendige en uitwendige parasieten kunnen hem ook het leven kosten. De meeste parasieten krijgt een egel binnen bij het eten van slakken en insecten. Het grootste gevaar schuilt echter in de mens.
  • Het eten van slakken, mollen of muizen die gedood zijn door slakkenkorrels of ander gif, is dodelijk voor egels. Gebruik alleen (indien nodig) middelen die niet schadelijk zijn voor dieren. Er zijn biologische middelen in de handel.
  • Egels kunnen goed zwemmen, maar tegen steile randen van tuinvijvers of zwembaden kunnen zij niet op.
    Zorg voor een ruwe rand of een plankje, omwonden met geplastificeerd gaas, voor de egel om er uit te klimmen.
  • Een egel loopt graag langs beschutte randen, zoals dichte heggen of schuttingen. Vaak eindigen die bij een autoweg zodat hij daar zal oversteken. Maak in zo'n afscheiding wat onderdoorgangen, zodat hij eerder in een andere tuin zal terechtkomen dan op de weg. Een gat van l5x15 cm is voldoende.
  • Rondslingerende (jam)potten, blikjes, plastic buizen of ijzerdraad zijn een gevaar voor egels die overal hun neus in steken en vast komen te zitten.
  • Netjes die over fruit worden gehangen tegen vogels, moeten minstens 30 cm boven de grond hangen, anders kan een egel er in verstrikt raken, wat snijwonden en flinke onderkoeling ten gevolge kan hebben.
  • Ruim een composthoop nooit op alvorens te controleren of er een egel in slaapt; vanaf juli tot oktober kan er zelfs een moeder egel met jongen inzitten.

 

Wat kunnen wij zelf doen?

  • Zorg voor een geschikte verblijfplaats voor de egel: een egelhuis. Dit is zelf te bouwen, maar ook kant en klaar te koop. Ruim ook niet alle bladeren op. Maak ergens in de tuin een "rommelhoekje” waar de egel zich ongestoord kan ophouden.
  • Maak uw gemeente attent op plaatsen waar geregeld egels worden dood gereden: Wellicht is een plaatselijke afscherming voldoende.
  • Laat een nest jonge egels met rust. De moeder komt pas terug als u weg bent. Handel alleen als u zeker weet dat het nest voorgoed verlaten is.
  • Verplaats de egel niet omdat u denkt dat hij niet veilig is. Vrouwtjes kunnen jongen hebben !
  • Haal hem wel van straat.
  • Zorg voor kompost- of bladhopen in de tuin om de egel een geschikte overwinteringsplaats te geven. (Er zijn houten egelslaaphuisjes te maken).
  • Verbrand nooit stapels takken die langere tijd liggen, zonder eerst te controleren of er egels onder zitten. 
  • Geef nooit melk te drinken, alleen water, want de lactose in de melk geeft ernstige darmklachten. Hij krijgt ernstige diarree en zal door uitdroging sterven.
    Geitenmelk wordt wel door egels verdragen.
  • U mag de egel bijvoeren met bij voorkeur kattenvoer, eventueel gemengd met muesli.
  • Zorg dat uw tuin geen dichte afscheiding heeft die eindigt bij een autoweg. Maak een paar openingen, zodat de egel niet persé hoeft over te steken om uit uw tuin te komen.
  • Sluit open keldergaten af met gaas of iets dergelijks.




 




























































































Een slaapplaats

Egels slapen graag in een egelhuis of egelmand (zie afbeelding hiernaast). Betonnen huizen zijn ongeschikt, die worden te vochtig. Ongeverfd hout is goed, als het op stenen staat en ventilatiegaten aan de achterkant heeft. Bedek het met veel tuinafval. Egels verhuizen regelmatig, maar op een gegeven moment zal hij weer in het houten huis zitten.
Zelf een slaapplaats maken voor de egel: Zoek om te beginnen een beschutte plaats onder b.v. een boom of struiken. Hier kunnen dan 4 stoeptegels als basis worden gelegd. Het hok zelf bestaat uit een buitenhok en een binnenhok. Het buitenhok kan van verschillend materiaal gemaakt worden. Betonplex gaat heel lang mee. Het binnen hok kan een kartonnen doos zijn. Voor isolatie moet er een plaatje piepschuim onder. Erin kan droog blad of in reepjes gescheurde kranten (geen stro of hooi dat gaat tussen de stekels zitten). Als dak van het slaaphok kan karton of een stapeltje kranten worden gebruikt.
Is in het voorjaar de egel uitgeslapen dan kan het oude slaaphok worden weggedaan en vervangen door een nieuw schoon binnenhok.


In de webwinkel van huisentuinkado vind je ook diverse leuke beeldjes van egels. Even kijken? Klik hier.

Melden van een gewonde, zieke of verweesde egel, bel dan 035-6468669.

Voor overige vragen kunt u contact opnemen met: info@egelbescherming.nl


 


Hoveniersbedrijf C.K. Van Mourik | Rijksstraatweg 56 Buurmalsen | 0345 580345 | info@huisentuinkado.nl
Privacybeleid | Voorwaarden | webdesign