|
Rucola zaden
Rucola kan vroeg in het voorjaar tot vrij laat in de herfst gezaaid worden. In de winter kan onder in een kas of onder platglas gezaaid worden. De rijafstand bedraagt 10 tot 15 cm en de zaadhoeveelheid 3 tot 4 gram per m2. In de zomer kunnen de plantjes na 2 tot 3 weken geoogst worden, in het voor- en najaar kan dit oplopen tot 5 weken. Rucola schiet snel door.Gebruik:
De jonge plantjes worden als smaakversterker gebruikt in sla en rauwkost en de kiemplantjes worden ook op brood gegeten. Ook kan rucola gestoofd worden. De smaak is walnootachtig en enigszins bitter. Bij de smaak spelen de isothiocyanaten, speciaal het 4-methylthio-butylisothiocyanaat en het 5-methylthiopentylisothio-cyanaat een belangrijke rol. Het gebruik in sla is typisch Toscaans. Rucola zou ook potentieverhogend werken. Rucola heeft een hoog vitamine C gehalte, maar ook een hoog nitraatgehalte en moet daarom niet in grote hoeveelheden gegeten worden. De Aanvaardbare Dagelijkse Inname (ADI) van nitraat bedraagt 3,7 mg per kilo lichaamsgewicht. De aanbevolen maximale nitraatinname voor iemand met een gewicht van 70 kg mag dus niet meer dan 260 mg per dag bedragen, wat al bij 47 gram rucola bereikt wordt.